Perodua Alza 2022 terima ASEAN NCAP lima-bintang

Kristin

New Car Assessment Programme for Southeast Asian International locations (ASEAN NCAP) telah memberikan penarafan lima-bintang kepada Perodua Alza 2022 yang baru saja dilancarkan, dengan skor keseluruhan 81.64 mata.

MPV tujuh-tempat duduk serba baru ini merupakan model keempat yang dinilai di bawah protokol terkini 2021-2025 yang terdiri daripada empat kategori perlindungan penumpang dewasa (AOP), perlindungan penumpang kanak-kanak (COP), bantuan keselamatan (SA) dan keselamatan penunggang motosikal (MS). Ia juga menjadi product kedua Perodua yang diuji di bawah kitaran yang lebih komprehensif ini selepas Ativa.

Menurut laporan ASEAN NCAP, varian Alza yang diuji ialah X yang paling asas. Semua tiga varian yang ditawarkan datang dengan enam-beg udara sebagai normal, VSC, kawalan cengkaman, Abdominal muscles, EBD, bantuan brek, sistem peringatan tali keledar, lampu tinggi automatik, amaran penukaran lorong dan penghindaran serta AEB dengan pengesanan pejalan kaki. Cuma AV yang turut menerima peninjau titik buta dan sistem bantuan lain.

https://www.youtube.com/view?v=E2sRTUd2xSo

Dalam kategori AOP, Alza mencatatkan 28.96 mata daripada 32 mata keseluruhan, dengan 43.04 daripada 51 mata untuk COP. Kategori MS pula menyaksikan MPV berkenaan meraih lapan daripada 16 mata, dan untuk kategori SA, 19.50 daripada 21 mata. Secara keseluruhannya, skor akhir membolehkannya menerima penarafan lima-bintang.

“Perodua Alza merupakan design kedua Perodua yang diuji di bawah protokol 2021-2025 ASEAN NCAP. Walaupun keperluan keselamatan terkini yang lebih ketat diperlukan oleh ASEAN NCAP, Perodua terkehadapan dalam hal ini dengan menyertakan beberapa teknologi bantuan keselamatan utama sebagai ciri conventional untuk semua varian. Adalah amat membanggakan untuk melihat pengeluar kenderaan Malaysia begitu progresif dalam aspek keselamatan kenderaan dengan memenuhi keperluan ketat ASEAN NCAP,” ujar Ketua Pengara MIROS, Khairil Anwar Abu Kassim.

Next Post

Automatic exchange of info should also cover assets like crypto: FM at G20

&#13 &#13 &#13 &#13 Finance minister Nirmala Sitharaman on Thursday stated G20 must examine the feasibility of bringing non-economical assets like crypto in the ambit of automated exchange of info amid nations to test tax evasion. &#13 &#13 At the G20 Ministerial Symposium on Tax and Growth in Bali, Sitharaman […]

You May Like